Weer volop lessen bij De Binderij nr 9(literatuurwijk) Vrij parkeren!

natraj Shiva is in het Hindoeïsme de God van de Yoga en staat voor zuiver bewustzijn. Shiva wordt wel gezien als iemand die op allerlei manieren het welzijn bevordert. Ook is de betekenis van Shiva “allerhoogste kennis “. Shiva’s gemalin is Shakti en zij staat voor “Moeder Aarde”.

Bij elke vereniging van die twee krachten wordt het universum opnieuw geschapen. Zowel Shiva als Shakti zijn vernietigers van de demon van onwetendheid. In Shiva‘s dans ligt onder zijn voet de dwerg van onwetendheid. (zie de natraj afbeelding).

Onwetendheid (avidya) houdt ons vast in de cirkel van verlangens, wensen en ontevredenheid. Bevrediging van het ego lijkt dan ons hoofddoel. Als we het ego ontstijgen, door middel van meditatie, komt wijsheid in de plaats van onwetendheid.

Die wijsheid voert ons voorbij de materiele wereld, voorbij de uiterlijke vormen, naar de bron die in ieder hetzelfde is; Tat Tvam Asi (Dat zijt Gij).

In de kosmologische visie van de Hindoes is het heelal ontstaan uit één punt. Dit beginpunt omvat alles en wat nog gaat komen. Dan vindt er splitsing plaats en ontstaat dualiteit. Dit wordt uitgebeeld door de God Shiva, die staat voor zuiver bewustzijn en Shakti, zijn gemalin met wie hij een eenheid vormt. Shakti vertegenwoordigt energie en scheppingsdrang. Shiva nestelt zich in het 7e Chakra het bewustheidcentrum van de éénheid en Shakti gaat op onderzoek uit. Zij daalt af naar de andere chakra‘s: het 6e chakra en schept daar onderscheidingsvermogen en inzicht, vervolgens daalt zij af naar het 5e chakra en schept zuivering en onthechting. Zo gaat zij omlaag naar het 4e chakra en schept harmonie en liefde; in het 3e chakra schept zij individualiteit en wilskracht, in het 2e chakra levenslust. Ten slotte schept zij in het 1e chakra overlevingskracht en stabiliteit.

Nu neemt zij de vorm aan van een slang, kundalini, het symbool van de opstijgende energie. Als deze energie opstijgt en door de chakra‘s stroomt, verenigt zij zich weer met haar gemaal Shiva. De eenheid wordt hersteld maar nu is zij wijzer geworden door de bewustwording van al deze levensgebieden.

FaLang translation system by Faboba