Weer volop lessen bij De Binderij nr 9(literatuurwijk) Vrij parkeren!

De punten waar verschillende nadi’s (energiekanalen waar prana doorheen stroomt) bij elkaar komen worden chakra’s genoemd. Deze zijn energiecentra in ons lichaam, die verbonden zijn met bepaalde klieren, organen, lichaamsdelen, ervaringsniveaus en emoties. Een onevenwichtige chakra veroorzaakt problemen op dat specifiek niveau. Doordat de chakra’s verbonden zijn met elkaar, kunnen er ook op andere niveaus problemen ontstaan. Aan elke chakra zijn een klank en kleur verbonden. Kleur- en klanktherapie spelen hierop in.

Hatha yoga beïnvloedt de pranastroom in het lichaam via asanas en pranayama. Het is echter geen wondermiddel. Als je elke dag yoga doet, maar daarnaast steeds overwerkt, ongezond eet, je in een negatieve omgeving begeeft, zal weinig positieve verandering merkbaar zijn. Met andere woorden, een gezond innerlijk leven zal lastig te realiseren zijn als het uiterlijke (wat je doet, zegt, denkt en wat je tot je laat) niet erop wordt afgestemd. In de ideale situatie stroomt prana vloeiend door de chakra’s, op 1 lijn langs de wervelkolom. Dit verklaart waarom bij yoga en meditatie de houding van de rug wordt benadrukt.

De 7 belangrijkste chakra’s:

chakra Muladhara chakra is verbonden met het element aarde, wat staat voor stabiliteit en veiligheid; een zelfverzekerd zijn en gezond zelfbeeld, het gevoel van “ik ben” vormen de basis. In een maatschappij waar veranderingen elkaar in sneltempo opvolgen, is weinig ruimte voor stabiliteit en veiligheid. Onbalans uit zich o.a. in materialisme, niet met beide benen op de grond staan, in de toekomst leven, perfectionisme (is onvrijheid!). Goed eten, ruimte voor rust en regelmaat, meditatie, lichaamsbeweging laten ons weer aarden. In Muladhara zetelt Kundalini Shakti, de primaire energie, van waaruit alles in de wereld zich manifesteert

Svadhistana chakra is verbonden met water. Water staat voor zachtheid, stroming en volgt de weg van de minste weerstand. Emoties en seksualiteit staan centraal: “de ander en ik”. Wanneer we emoties inhouden zetten deze zich vast in ons lichaam, we verkrampen zowel lichamelijk als geestelijk.

Manipura chakra is verbonden met vuur en staat voor wilskracht: “ik wil”. Werken naar een doel, met vertrouwen en discipline, bijsturen waar nodig, zonder te vechten, Wilskracht inhouden (gebrek aan zelfvertrouwen) of veel willen (onrust, plannen) duidt op onbalans.

Anahata chakra, verbonden met het element lucht, staat voor geven en ontvangen. Van oprecht geven is sprake, wanneer er een volledig vertrouwen is in de werking en de overvloed van het universum; vertrouwen is de basis voor overgave en vanuit die overgave is zuiver geven/liefhebben mogelijk. Is je uitgangspunt dat elke gebeurtenis een les is of ga je ervan uit dat het leven oneerlijk is? Dit weergeeft het vertrouwen in het hogere. Het hartcentrum is verbonden met devotie.

Vishuddhi chakra is verbonden met ether (akasha) en staat voor communicatie. Deze chakra verbindt hoofd en hart; is dat wat je uitspreekt een balans tussen beide? Kan je uitdrukking geven aan je innerlijke stem? Problemen op dit nivo weerspiegelen zich in nek-, kaak-, en oorklachten.

Ajna
chakra staat voor inzicht, helderziendheid. Het inzicht dat alles van 1 energie doordrongen is, maar ook inzicht in jouw pad; svadharma.

Sahasrara chakra staat voor eenheid en verbondenheid. Het is de zetel van het hogere bewustzijn. Hier vindt de vereniging plaats tussen Shakti en Shiva.

zon

Je kunt geen yoga doen. Yoga is je natuurlijke toestand. Wat je kunt doen zijn yoga oefeningen, die je mogelijk onthullen waar je je verzet tegen je natuurlijke toestand.

FaLang translation system by Faboba