Weer volop lessen bij De Binderij nr 9(literatuurwijk) Vrij parkeren!

Reshma van Shiva Ohm YogaYoga gaat over bewustwording: Je bewust worden van je lichaam, je gedachten en de manier waarop je reageert op de impulsen van buitenaf. Door aan yoga te doen maak je contact met zowel je innerlijke als met je uiterlijke wereld. Je gaat op zoek naar de balans tussen het denken en voelen en je eigen grenzen verken je door middel van de asana's. De asana's dagen je uit om je eigen grenzen op te zoeken en ook goed naar te luisteren.

"Yoga is de oefening van het stillen van het bewustzijn"

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ShivaHet woord Yoga is een oud-indisch woord, dat "vereniging/contact maken" betekent. Het heeft dezelfde stam als "yuj" wat verbinding, contact maken, betekent.

Veel mensen zien Yoga of als een systeem voor lichamelijke oefening of als een rustige manier om te ontsnappen aan de chaotische wereld. Yoga kan dit beide zijn, maar is ook meer: ik zie het als een ontdekkingstocht van lichaam en geest.

Yoga gaat uit van het ruwe materiaal dat we allemaal kennen: ons lichaam,onze adem en emoties. Over dit ruwe materiaal kun je denken als aan steentjes die je opraapt aan een strand en waarover je wrijft en aait tot het gladde stenen zijn.
Er zijn geen middelen om de stenen perfect te krijgen. Door Yoga wordt je aangespoord om datgene te gebruiken wat je reeds in jezelf hebt, om de tijd te nemen om naar binnen te kijken en manieren te vinden om opnieuw in contact te komen met de waardevolle bronnen in jezelf en met wie je echt bent.

Yoga wilt tegenstellingen, die spanningen oproepen, verbinden; je laten zien dat het tegendelen zijn: twee kanten van één medaille.
En geeft zo een weg aan om de spanning die voortvloeit uit innerlijke conflicten(stress) onder controle te krijgen en je leven in balans te houden.
Elke dag voelt ons lichaam anders en is ons geest anders ingesteld. Bij de Yogalessen ervaar je dit elke keer weer en laat elke les weer een nieuwe ervaring worden.

Aanbod lessen:(kijk op lesrooster voor meest recente informatie)

 • Hatha Yoga met meditatie
 • Yin yoga
 • Mindful yoga met meditatie
 • Mantra chanten(1 zondag in de maand)

Tijdens bovenstaande lessen zullen de volgende stappen gevolgd worden bij elke asana (houding):

 • Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn.
 • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Zonder forceren. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. 
  Dat je jezelf tot een krakeling kunt vouwen is leuk, maar het wordt pas yoga als de ervaring vooropstaat.
 • Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend. Zo blijf je alert.
 • Waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking van de houding is. Doorgaans neem je asana's meerdere keren aan.
  Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.

Ook pranayama bestaat uit vier onderdelen: inademen, de adem vasthouden met gevulde longen, uitademen en de adem vasthouden met lege longen. Hoelang en op welke manier je ademhalingsoefeningen doet, verschilt. Pranayama leert je zo veel mogelijk uit de lucht te halen; dat zuivert en geeft energie.

Er wordt van alles verteld over yoga maar het ervaren is het allerbelangrijkst. Pas vanuit de persoonlijke beleving kan je tot de conclusie komen wat het voor jou betekent!

Heel veel bewustwording en wijsheid toegewenst!

Namaste

Reshma

"Yoga bereik je niet door de lotushouding of door naar het puntje van je neus te staren.
Yoga is de éénwording van de geest met het transcedente.”
 (Kula Arnava Tantra)

FaLang translation system by Faboba